Over het eerste Postzegelpark van de Indische Buurt

Plaats postzegelpark: Hoek Niasstraat/Soembawastraat, Makassarpleinbuurt, Indische Buurt, Amsterdam Oost.

Initiatiefnemer: Bewonersinitiatief Postzegelpark Indische Buurt & Stichting Postzegelparken.

Websites: www.postzegelpark.nl (bewonersinitiatief) en www.postzegelparken.nl (stichting Postzegelparken).

Waarom zijn wij dit initiatief gestart?
Op de hoek Soembawastraat / Niasstraat in de Makassarpleinbuurt (deel van de Indische Buurt in Amsterdam Oost) lag een anoniem en weinig inspirerend pleintje, met lelijke groen, stenen plekken en asociale gedrag van een grote groep mensen met psychosociale stoornissen en/of verslaafd gedrag wat grote overlast voor de omwonenden tot gevolg had.

Wat zijn de reacties uit de wijk op ons initiatief?
Erg positief en veel betrokkenheid. Om een zo groot mogelijke draagkracht voor een herinrichting te creëren, is een zgn. ideeënbank op het pleintje van start gegaan. De buurtbewoners ontmoetten elkaar wekelijks rond deze bank om ideeën uit te wisselen. Van het ene kwam het andere en er is contact gelegd met de stichting Postzegelparken. Het idee van een postzegelpark heeft gestalte gekregen.
Een postzegelpark is een klein, aantrekkelijk onderdeel van de openbare ruimte in de buurt. Door inrichting en voorzieningen, die met inbreng van buurtbewoners bepaald worden, nodigt het uit tot ontmoeten en activiteiten: een openlucht huis- of hobbykamer-van-debuurt. Dit werd het bewonersinitiatief Postzegelpark Indische Buurt. De buurtbewoners hebben samen met verschillende partijen – zoals bureau Witsenburg (landschapsarchitecten) – een projectplan opgesteld, waarin het pleintje tot ontmoetingsplek ofwel tot een echt postzegelpark is omgebouwd. De stichting Postzegelpark heeft het bewonersinitiatief ondersteund en geadviseerd bij het beheer en de communicatie rond het postzegelpark, maar ook bijvoorbeeld door organisatorische ondersteuning op activiteiten en fondsenwerving. Er is ondersteuning financiële ondersteuning gekregen van onder meer de voormalige ministeries van VROM en LNV, Stichting DOEN, de corporaties Eigen Haard, De Alliantie en Ymere, de Centrale Stad en stadsdeel Oost.

Op 9 september 2011 is het eerste postzegelpark van de Indische Buurt officieël geopend door wethouder Stadsdeel Oost Nevin Özütok. Zij sprak de aanwezigen toe: ‘Het mooie van dit park is dat bewoners hebben meegedacht over het ontwerp, en nu het beheer verzorgen. Zo wordt het echt van de buurt. De ruimte is met veel aandacht en zorg ingericht.’

Wat vinden wij het mooiste wat er uit het initiatief is voortgekomen?
De grote behoefte aan een ontmoetingsplek die er was in deze deel van de Indische Buurt is vervuld. Het helpt om de openbare ruimte weer terug te geven aan de bewoners en hen te stimuleren activiteiten te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten.

Het bewonersinitiatief Postzegelpark Indische Buurt heeft bij dit initiatief de Amsterdamse stichting Postzegelparken betrokken. De stichting – opgericht in het kader van het landelijk VROM-innovatieprogramma MOOI NEDERLAND kan bewonersinitiatieven ondersteunen en adviseren bij de inrichting en het ontwerp van een postzegelpark, het beheer en de communicatie rond het postzegelpark, maar ook bijvoorbeeld door organisatorische ondersteuning op activiteiten en fondsenwerving.

Een reactie op Over het eerste Postzegelpark van de Indische Buurt

  1. burojanze zegt:

    Het postzegelparkje is echt fantastisch geworden en heel gezellig op vrijdag aan het ind van de middag.

    vrijdag a.s. 1 juli is er weer thee en koffie vanaf 17.00 uur en gaan we overleggen over de indeling van en voor de marktkraam op het Samen Indische Buurt Festival op het Javaplein .
    natuurlijk is er schaken en badmintonnen als het weer het toelaat.
    Iedereen is welkom. Irene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s